
DJ Phinoo
NEWS
SALSA
Ce ascultam, ce dansam.
Salsa este un gen muzical originar din Africa si maturat in Cuba, iar ulterior rafinat in Statele Unite, Puerto Rico, Mexic, Columbia. Acest curent muzical include foarte multe genuri muzicale precum Cuban Son, Son Montuno, Guaracha, Cha Cha Cha, Mambo, Bolero, Bomba, Plena.
Toate aceste genuri muzicale pot fi incluse in categoria Salsa.
Ca urmare Salsa NU ESTE un un ritm, ci este un buchet de genuri muzicale.
Toate aceste genuri muzicale au la origine Son-ul traditional cubanez, nascut din cantecele colonistilor spanioli, acompaniate de chitarile acestora precum si de instrumentele de percutie traditional africane.
Primele formatii de Salsa au fost ca urmare cubaneze, ulterior acestea au migrat sau s-au dezvoltat in SUA si Puerto Rico iar de acolo mai departe in toata America latina.
Astazi putem observa globalizarea fenomenului Salsa fiind cel mai mare curent muzical contemporan.


CUM ASCULTAM MUZICA. ECHIPAMENTE AUDIO.
Digital vs. Analog. Formate comprimante vs muzica necomprimata. Calitate vs zgomot.
Analog.
Cu siguranta prima forma de muzica inregistrata, gramofonul fiind primul instrument acustic analog, neamplificat.
Succesorul acestuia se regaseste si in zilele noastre sub forma binecunoscutului pickup, sau a vinil-ului (mediul de stocare ale pickup-urilor). In mare proportie, din punct de vedere al principiului de functionare, acesta este similar cu cel al gramofonului, diferenta principala fiind ca semnalul acustic detectat de capul de redare este transformat in impulsuri electrice analogice, impulsuri ce ulterior sunt amplificate de catre amplificatoarele de mare putere si trimise ulterior catre difuzoare (boxe). Citirea infomatiei se face prin detectarea vibratiilor mecanice de catre capul de citire (acul pickup-ului)
Alte doua medii de stocare analogica sunt magnetofonul si caseta audio. Spre deosebire de gramofon sau pickup, semnalul audio este inregistrat pe un suport magnetic si ulterior transmis mai departe sub forma unor impulsuri electrice analogice, similare pickup-ului
Digital
Odata cu informatizarea umanitatii, alte forme de stocare au aparut, menite sa minimizeze dimensiunea fizica a suportului de stocare, astfel incat audiofilul sa poata stoca mai multa muzica intr-o unitate mai mica de spatiu. Ca urmare au aparut fisierele comprimate, fisiere ce in peste 99% din cazuri sunt "inregistrate" de pe medii fizice de stocare (Vinil, CD, SACD etc). Aceste fisiere exista sub multe forme si variante, atat comprimate cat si necomprimate. La redarea acestora, semnalul digital este transmis catre amplificatoare si ulterior catre boxe, diferenta fiind ca la un moment dat acest semnal digital este convertit in semnal analog de catre un DAC (Digital to Analog Converter)
Mediile de stocare digitale
Acestea reprezinta suportul fizic pe care se pot inregistra (stoca de fapt) fisierele digitale ce contin informatie audio. Aceste medii de stocare au fost dezvoltate in timp, tendinta fiind de micsorare a dimensiunilor acestora si in acelasi timp de marire a capacitatii.
Benzile perforate de hartie au fost primul suport de stocare digitala, desi acestea nu au fost folosite in industria muzicala din motive de ergonomie.
Caseta a fost urmatorul suport de stocare digitala (desi folosita anterior ca si suport analogic) iar informatia audio era dispusa pe acestea sub forma digitala (un sir lung de 0 si 1) in locul celui de rezonanta magnetica.
In prezent cele mai raspandite medii de stocare digitala sunt hard disk-urile si memoriile flash, precum si alte medii mai putin utilizate precum BlueRay sau suporturi proprietare de inmagazinare digitala.
Tot sub forma unor medii de stocare intalnim si suportul optic (CD, SACD)
Toate aceste medii de stocare, de la disketa la HDD, sunt capabile sa sustina aceeasi informatie audio!
Amplificarea
Muzica poate fi ascultata doar analog. PUNCT.
Insa amplificarea poate fi de 2 feluri, analogica sau digitala.
Amplificarea digitala este considerata cea mai ieftina si cea mai usoara (un amplificator digital are cateva kilograme, iar amplificatoarele puternice de mii de Watt doar cateva zeci de kg), insa este cu siguranta tehnica cea mai putin benefica pentru calitatea audio. Dupa amplificarea semnalului, acesta este convertit analog de catre amplificator si transmis catre boxe.
Amplificarea analogica este cea mai sanatoasa modalitate de amplificare a semnalui audio dar si cea mai pretentioasa. Amplificatoarele analogice nu intervin asupra semnalului audio ci doar il amplifica (in mod ideal) insa acestea prezinta multe dezavantaje: sunt foarte grele (deoarece contin elemente analogice de amplificare precum lampi si tranzistori) si pretentioase (ating calitate maxima dupa ce se incalzesc)
Conectica si auditia muzicii (sau a zgomotului)
Conectica reprezinta mediul de transport dintre componentele principale ale unui sistem audio. Aceasta este formata in principal din cabluri, dar acestea reprezinta un aspect extrem de important si vital pentru asigurarea calitatii audio.
Sistemul audio este in marea majoritate a cazurilor format din: sursa audio (vinil, CD, player digital), amplificator (cu sau fara filtre) si boxe. Primele 2 componente sunt in mare parte din cazuri protejate de interferente cu mediul exterior, prin diverse modalitati (carcase metalice, campuri electromagnetice induse). Tocmai din acest motiv "mutarea" semnalului intre aceste componente trebuie sa se faca respectand acelasi regim de eliminare a interferentelor. Interferentele cauzeaza asa numitul zgomot de fond si care se traduce in diminuarea calitatii audio.

DJ.
Ce este un DJ? Care este diferenta dintre un DJ, MC, VJ,
DJ-ul este o denumire provenita din limba engleza, mai numit si DeeJay. Este acea persoana care selecteaza si comenteaza muzica inregistrata pentru un public tinta. DJ-ul trebuie sa aprecieze audienta respectivului eveniment si sa selecteze muzica potrivita.
MC-ul, este un fel de DJ overloaded, care pe langa eventualul rol de DJ (care nu este implicit ci doar optional) este gazda unui eveniment scenic sau al unui spectacol. De obicei, maestrul de ceremonii (MC-ul) prezintă interpreții, vorbește către audiență și întreține atmosfera, frecvent prin utilizarea de glume sau prin utilizarea metodelor proprii (sarm, costumatie, dans samd)
VJ-ul este un cuvant ce inseamna Video Jockey si care nu prea are legatura cu lumea "noastra" a dansatorilor. VJ-ul anunta si prezinta evenimente muzicale (televizate sau live) si intretine atmosfera cu detalii specifice referitoare la interpreti. In mod particular, in cazul unui eveniment de Salsa, MC-ul poate fi considerat si VJ in cazul in care pe scena urca o formatie de muzica live, iar acesta prezinta audientei formatia si aduce informatii despre aceasta.

COSTURI VS PRET
Care este costul unui DJ si care este pretul pe care-l poti plati.
Inainte de a incepe:
Un DJ are costuri, are investitii.
- echipamentele costa de multe ori peste 1000 - 2000 EUR. Si asta in conditiile in care sonorizarea nu ne apartine. Daca trebuie sa venim si cu sonorizarea, investitiile cresc spectaculos.
- muzica costa. Daca esti DJ cumperi muzica. PUNCT. Aproximativ 1EUR / melodie sau 20 EUR / CD. Si ne trebuie niste sute de melodii in cel mai rau caz, ca sa facem fata la o seara plina de variabile.
Faceti Dvs un calcul in privinta costurilor pe care un DJ le-a facut pentru achizitionarea melodiilor..
Ca urmare evenimentul Dvs poate avea urmatoarele feluri de impact asupra dansatorilor:
- Impactul de WOW, ce bine suna muzica, ce bine se aude si ca atare acestia sa danseze foarte mult si sa consume foarte mult, ceea ce va duce la final la un eveniment foarte reusit, unde oamenii s-au simtit foarte bine si au dansat pana dimineata.
- Impactul de eveniment mediocru unde a fost asa si asa in cel mai fericit caz, cu repercusiunile corespunzatoare asupra urmatoarelor evenimente
.